De kinderafdeling
Door: Nienke van Veen
Blijf op de hoogte en volg Nienke
24 December 2011 | Indonesië, Surabaya
Pediatrics heeft verschillende kleine afdeling, waar kinderen per specialisme liggen.
Neonatologie, Hematologie, Neurologie, Cardiologie, Longafdeling met TBC, Intensive Care etc.
Ook per leeftijd. Baby's, 1-5 en schoolkinderen.
Wij waren die ochtend ingedeeld op de afdeling hematologie voor kinderen van 1-5 jaar oud.
We mochten meedoen met de studenten, die ochtend stond er playtherapie op het programma.
Playtherapie is gewoon bezigheidstherapie, zodat de kinderen even niet hoeven te denken dat ze ziek zijn. De clini-clown vervanger in Indonesië.
Deze ochtend mochten ze kleuren voor een prijsje.
Elk kindje kreeg een kleurplaat en 2 waskrijtjes. Dus krassen maarr..
Jeetje, echt geen kinderafdeling zoals in Nederland..
Heb trouwens geen ervaring met kinderafdelingen in Nederland, maar dat neem ik tenminste aan.
Ik februari ga ik het zelf ontdekken, m’n volgende stage is namelijk op de kinderafdeling in Roosendaal.
Maargoed hier dus geen sprookjesfiguur, bloemetjes of Efteling posters aan de muur.
Alleen maar 17bedjes, 17 zeer zieke kindjes, stuk of 30 papas en mamas, 5 verpleegkundigen en 5studenten en hier en daar een doktertje.
Dood, maar dan ook doodzieke kindjes die bij hun ouders hangen..
Dunne armpjes, dunne beentje, vochtbuikje, kale hoofdjes, bange oogjes.
Heel veel kindjes met chemotherapie, ondervoed, droevige gezichtjes, infuusjes.
Ik hoorde alleen maar gejammer en gehuil en als ik om me heen keek kreeg ik zo’n meedelijde.
Echt zieke kindjes dus..
Normaal zijn dit soort kindjes verbaasd als ze ons, blanken, zien..
Ze springen op, roepen iedereen in hun omgeving en roepen 'putih' of ‘barbie’
maar nee, dit keer niet.. Ze keken ons met grote ogen aan, kropen tegen
hun ouders aan en begonnen zelfs te huilen..
Jeetje mina.. wat ís dit?
Een vader die een beetje engels sprak vertelde dat zijn dochtertje 3jaar oud was en een
een tumor in haar buikje had zitten. Ze was al een jaar ziek. Om de week moest het meisje naar het ziekenhuis voor chemotherapie. En daar lag het meisje in haar bijen jurkje met haar bruine kale hoofdje te huilen omdat ze zich zo ellendig voelde. De 5e maand hier in dit ziekenhuis.. Wat een ellende!
Ik wilde gelijk al m’n cadeautjes uitdelen, om maar 1 lachje bij ze los te kunnen wekken..
maar nee, dat kon niet. Want dat zou de playtherapie verstoren..
Maar natuurlijk.. Eerst kleuren, dan clini-clown uithangen!
Dus ging ik met m’n vriendelijkste lach mee helpen kleuren.
Wel lastig als die kindjes zo verlegen van je worden. Je kunt ook niets tegen ze zeggen,
want verstaan doen ze me toch niet. Dus het enige wat ik kan doen is lachen en vriendelijk
lijken.
Niet terug proberen te deinsen voor dat kale hoofdje die mij volgens mij eigenlijk heel eng vind.
En langzaam kwamen alle kindjes los..
Na dat avontuur, kwamen de cadeautjes..
We zijn bedje per bedje afgegaan, iedereen kindje een
pen van Monique, armbandje van Carla, stickers van Suzanne en natuurlijk een de handpopje van mij.
Gespaard bij de Emté. Bedankt voor iedereen die mee heeft gespaard!
Sommige waren heel verlegen en durfde het bijna niet aan te pakken.
Moeders die lachte en het vrolijk aannamen..
Sommige vinden het juist geweldig en er kwam langzaam een glimlach op hun gezichtje.
Als ik dan 3 bedjes verder was en stiekem achter me keek, of ze wat met die handpoppetjes deden,
dan zag ik sommige daar mee spelen. Heerlijk gevoel!
Daarna hebben we nog met z’n allen ballonnen van de Rivas uitgedeeld.
Niet allemaal opgeblazen, dat was de taak van de ouders.. hahaha
Het was al zo ontzettend warm op die afdeling, geen airco natuurlijk!
Maar dat vonden ze helemaal leuk, na de ballonnen hoorde ik zelfs
af en toe een lachje, hardop en vlogen de ballonnen door de lucht.
Wauw, ben enorm geschrokken van de zieke kindjes, maar ging er met een goed gevoel weg!
Dit wilde ik nog even met jullie delen voordat ik over 6uur in het vliegtuig stap naar Bali!
Fijne feestdagen allemaal en over 2,5 week ben ik weer in Nederland te vinden!
Time flies when your having fun!
24 December 2011 - 08:02
Pa En Ma:
Elke keer weer heftig om jou ervaringen te lezen en zulke foto's te zien. Zieke kinderen zou niet moeten, zeker niet in deze tijd. Wel heel mooi dat je nog een lach tevoorschijn kon toveren.
Geniet van je vakantie, hele fijne kerstdagen, we zullen je missen, maak er een knallend Balinees oud en nieuw van.
Wij tellen af naar 11-01-12 !!
XXX -
24 December 2011 - 11:01
Marcel:
Schatje,
Hoe mooi is het om die lach van de zieke kids te ervaren. Hoe mooi is het dat je door je aanwezigheid en je moeite de pijn even kan laten vergeten.
Je bent nu bijna geland op Bali, maak er een onwijs leuke tijd van, want over 18 daagjes ben je al weer thuis. Heb er zoveel zin in :)
Spreek je snel
Oempah Loempah,
Marcel -
24 December 2011 - 13:09
Manon:
Hoi lieverd,
Had de foto's op je facebook al gezien, maar met het verhaal erbij is het nog indrukwekkender! Je hebt Bali dubbel&dwars verdiend, geniet ervan en tot snel!!
X -
24 December 2011 - 16:15
Fam Garst:
Hoi Nienke, heftig hoor om die zieke kindjes te zien, maar super dat jullie de gezichtjes konden laten stralen en dat je het goed kon afsluiten.
Wij wensen jullie fijne kerstdagen en een goed oud en nieuw toe!
Geniet van de welverdiende vakantie en tot snel!
Veel liefs,
De Garsten -
25 December 2011 - 11:20
Peter:
hoi nienke,
leuke zuster in dat mooie tenu ben benieuwd hoe het groen geel je zal staan maar dat komt nog wel hierbij de tegoed bon voor die stage.
ben benieuwd wat ze daar voor ambulance,s hebben.
zo te lezen en te zien heb je al heel vele meegemaakt en mooie en minder mooie dingen gezien en tja kindjes blijft altijd moeilijk om die ziek etc te zien dat went nooit.
wij beseffen vaak niet hoe goed we het hebben, jij zal wel regelmatig zien hoe groot het contrast is met ons landje.
volgens mij een hele mooie basis/ervaring om verder te kunnen met je studie en je leven etc.
oeps een spoedje
nog heel veel plezier en fijne feestdagen
en tot ziens -
25 December 2011 - 19:39
Nelleke:
hoi Nienke weer een prachtig stukje van je. wij willen je verder een fijn kerstfeest wensen hoewel je daar vast een heel ander kerst gevoel hebt dan hier in het koude Nederland. he fijne vakantie en tot gauw weer in Brakel groeten uit de Elzenstraat -
25 December 2011 - 21:53
Marjo:
Hey Nienke,
Ah wat erg zeg... tranen schieten in mijn ogen als ik je verslag lees, en de foto,s er bij zie......Wat een geschenk als je kids gezond zijn! Tjonge wat heb je veel indrukken op gedaan. Geniet van je wel verdiende vakantie op Bali. Leuke afsluiting. Tot 2012
Groetjes uit Aalst -
26 December 2011 - 10:19
Fam V Dalen:
Weer leuk mooi ontroerend verslag Nienke!
Nu lekker genieten op Bali
groet dikke kus van ons -
27 December 2011 - 20:01
Jeannette En Fam:
Hallo Nienke,
Wat een ontroerend verhaal zeg, en dan die foto`s. Verschrikkelijk zeg!Toch is het ook wel weer mooi om te zien dat zo`n Brakelse meid een glimlach bij de kinderen op hun gezicht krijgt. Zo zien we maar weer dat wij en onze kinderen het heel goed hebben, en dat een klein cadeautje wonderen doet.Geniet van je vakantie en we kunnen nu weer zeggen tot gauw!
Dikke kus uit de steeg ! -
27 December 2011 - 20:07
Lisa:
heeeeeeeeeeeeey nien
ik heb net al wat geoefend met rotjes af te steken! :) hihih
maar een fijn nieuw jaar en tot snel
ik vond je verhaal leuk om te lezen en zielig... maar ik moet gaan want mijn vader en ik gaan vuurwerk bestellen doei xxxxxx je LIEFSTE nichtje ps...tot snel :) :) :) -
28 December 2011 - 08:07
Xelle:
Hee Nien,
Wat een mooi verhaal weer!! Kan daar ook niet zo goed tegen hoor, al die zieke kindjes, vreselijk..
Hoe was je kerst op het strand? ;)
Top trouwens dat je volgende stageplaats alweer geregeld is.
Geniet nog lekker op Bali en tot snel alweer.
Liefs xx
28 December 2011 - 11:57
Ineke De Waal:
Ja kinderen blijft lastig! Zeker ook in mijn werk. Daar kun je ook de ene keer beter mee om gaan als de andere keer.
Geniet van je vakantie en tot over een week of drie. Heb regelmatig deze site bezocht en zal dat wel een beetje missen.
Groetjes uit Hedel -
28 December 2011 - 12:37
Connie Van Veen:
Lieve Nienke,
Bij de kerstboom, naast Melle (met goede kerstdagen achter de rug), even jouw verslag lezen en foto´s kijken.
Wat zielig als je dan de achtergronden van zulke kindjes leert kennen....
Maar de blijdschap, en het even kunnen vergeten, als ze van jou zo´n leuk handpopje krijgen... Dat moet iets heel speciaals met je doen. Met een klein gebaar maak je er voor hun een speciale dag van! En kunnen ze even loslaten dat ze ziek zijn...
We hebben fijne kerstdagen gehad.
de zondagschool kerstviering was heel speciaal met een superleuke musical, waarin ik tante Cathy uit Amerika speelde en mocht ook nog een heel grappig lied zingen ! Jurre heeft afscheid genomen van de zondagschool en kreeg een mooie bijbel mee. We hebben thuis een sjoelwedstrijd gehouden (Ad heeft natuurlijk gewonnen zoals altijd!!)
En dan is het weer zomaar voorbij...
Je zit nu al op Bali, en wij wensen jou daar een supertijd toe! Slurp nog even heel veel indrukken op (vooral mooie)
We zien je gauw !!
Liefs van ons zesjes
Ad, Connie, Anne, Jurre, Imke, Melle
01 Januari 2012 - 15:46
Lisa :
heey nien
was net leuk he aan de telefoon en ik ben jaloers op je omdat je met een schilpad op de foto ben geweest :)
en stoer hoor met die slang maa...ehh.. tot snel doei xxx liesje :0 -
03 Januari 2012 - 12:01
John Marjan En Kids:
ha nienke de laatste week gaat alweer in, als ik al je verslagen en foto's bekijk heb je echt een super tijd gehad, hier hebben we ook een warme kerst gehad voor nederlandse begrippen, nu is het nat en veel wind.heel veel plezier in je laatste week en tot snel in het donkere nederland. liefs van ons uit poederoijen -
07 Januari 2012 - 18:21
Hanny Van Bergeijk:
Liev Nienke,Wat heb jij veel meegemaakt zeg! Met bewondering en ontroering heb jk gelezen hoe jij deze leerzame tijd hebt doorgebracht.En dan ook nog zulke mooie verslagen doorgeven!SUPER! Ik wens jou een hele goeie reis naar huis toe.En heel veel succes met je verdere studie.je {oud}tante Hanny