De buurtzorg van Indonesië
Door: Nienke van Veen
Blijf op de hoogte en volg Nienke
21 November 2011 | Indonesië, Surabaya
Zo, ik zal jullie weer eens een verhaaltje vertellen..
Dit keer heb ik toch maar besloten om jullie eens een keertje niet jaloers te maken met al mijn avonturen en leuke tripjes hier. Aangezien ik hier niet alleen ben om vakantie te vieren maar ook om stage te lopen, wil ik daar eens een keertje wat over vertellen.
Afgelopen maandag zijn we aan een ´nieuw´ deel van onze stage begonnen. De thuiszorg van Indonesië. Ik ben natuurlijk al wel wat gewend dacht ik, aangezien ik afgelopen zomer bij de buurtzorg heb bijgesprongen! Maar nee dus, de Brakelse buurtzorg is niet te vergelijken met de Indonesische buurtzorg. Mensen worden hier niet gewassen, medicijnen gegeven en eventuele wondzorg gegeven. In Indonesische doet de familie zulk soort dingen. De thuiszorg hier is voornamelijk om voorlichting te geven, bloeddruk te meten, gewicht in de gaten te houden en vooral voor tips en oefeningen aan de patiënten geven. Ook word er bijvoorbeeld aan een groep kleutertjes tandenpoets les en handenwas les gegeven.
Ik had wel enorm veel zin in deze nieuwe uitdaging. Nu zou ik dan eindelijk bij mensen binnen in huis komen en zien hoe ‘echte’ Indonesiërs leven. Maar aii, ik had er even niet bij nagedacht dat ik dan misschien ook weleens een kijkje kon nemen in de sloppenwijken van Surabaya. En ja hoor, maandag begon het al. Mn eerste huisbezoek, een vrouw met TBC. Schoentjes bij de deur uitdoen, op mn sokjes naar binnen, mondkapje op en vooral alleen maar kijken.. Kijken hoe armoedig het er daar binnen uitzag, hoe vies het was en hoe mager deze vrouw was. Een vrouw van ongeveer 1.60meter en maar 33kilo. Onvoorstelbaar! Daarna gingen we nog naar een vrouw met schizofrenie wordt ons verteld. We liepen het armoedige wijkje uit en bleven even bij de uitgang, aan de kant van de weg, zitten. Ik dacht dat de studenten en de begeleider wat met de lokale bevolking aan het praten waren. Maar na 10minuten kwam er opeens een weegschaal en bloeddrukmeter uit de rugzak. Verhip, we zaten daar gewoon met de patiënt te praten. In het openbaar, waar allemaal schoolkinderen voorbij liepen, scooters voorbij reden, oude mannetjes die ons aanspraken om kroepoek te kopen. Hier kan dus blijkbaar alles, en word niet zoveel waarde gehecht aan privacy.
De rest van de week zijn we nog in meerdere armoedige huisjes geweest. Sommige niet groter dan mijn kamer in Breda. Huisjes waarin ik door het dak heen de zon kon zien stralen. Huisjes waar 21 familieleden woonde, allemaal bij elkaar. Het is hier een gewoonte om je schoenen uit te trekken voordat je naar binnengaat, en gezellig allemaal bij elkaar op de grond gaat zitten. Hoe armoedig de mensen hier ook zijn, ze blijven ontzettend vriendelijk en bovenal enorm gastvrij. Al hebben ze zelf bijna niets te eten, ze proberen ons te voorzien van heerlijke thee, watertjes en zelfgebakken cake. Als was het meer een suikersubstanties dan thee, maar uit beleefdheid eet en drink je alles op.
Ik ben hier in straatjes geweest waar je de geur niet te verdragen is. Ik kan niet eens beschrijven waar het naar rook, maar ik weet wel dat ik 3 keer heb moeten slikken en 2 keer moeten kokhalzen, voordat ik me kon concentreren op wat ik hier kwam doen. Onvoorstelbaar, dat kleine kinderen hier spelen, laat staan dat ze hier moeten opgroeien. Echt waar, het zijn de beelden van tv. De echte sloppenwijken..
Wat deze week de meeste indruk op mij gemaakt heeft is een jonge vrouw in een piepklein hokje wat zij haar huis kon noemen. Het was niet meer dan een vierkant hokje van 10 vierkante meter met betonnen muren en een viezige betonnen vloer. Het huisje stond vol met spulletjes, een kast, een bed, een wastafeltje en een tv’tje. Toen wij daar binnenkwam kwam er een doordringende urinegeur op me af. De vrouw zat in haar ‘huispak’ op de vloer met een jongentje van een jaar of 3 en een klein baby’tje naast haar op de grond. Wij kwamen hier op huisbezoek omdat de vrouw niet begreep waarom ze alweer zij was zwanger geraakt. Deze vrouw moest dus verteld worden dat je van onveilige seks zwanger kunt raken! Dingen die voor ons bijna zelfsprekend zijn, en vooral op zo’n leeftijd.. Onbegrijpelijk! En daar lag dan zo’n onschuldig lief baby’tje op een dun kleedje op de betonnen vloer in een stinkend hokje waar het zweet over je rug gutst, en waar geen geld is. Het jongetje van 3 liep heel de tijd te zeuren, er werd hem snel 1000roepia toegeschoven om zichzelf te gaan vermaken. Dit is ongeveer 8eurocent, wat moet je daar nou voor kopen? Geloof me, ik heb die dag m’n ogen uitgekeken..
Verder hebben we nog vrouwen met hypertensie gezien, man met een hersenbloeding en veel kinderen met ondergewicht en gewrichtsproblemen. Het verbaasde me vooral hoe naïef deze mensen hier zijn. Ze hebben helemaal geen kennis hoe de hypertensie of die hersenbloeding misschien door komt. Misschien is naïef wel niet het goede woord, want ik denk eerder dat deze mensen gewoon geen kennis hebben van de medische wereld. In mijn ogen misschien naïef, maar hier heel vanzelfsprekend. Daarom vind ik het werk in de thuiszorg in Indonesië een zeer goede zaak!
Ik kijk hier voordurend me ogen uit, waar ik in beland ben, maar tegelijkertijd vind ik het zo ontzettend gaaf wat ik hier allemaal zie. Hiervoor ben ik naar Indonesië gekomen. Om het verschil tussen rijkdom en armoede te zien. Om in de sloppenwijken rond te lopen en te zien hoe mensen hier leven.. Ik besef dat ik door mijn verpleegkundige stage hier de mogelijkheid toe heb gekregen en dat vind ik zo ontzettend gaaf! Wat heb ik toch een leuk en dankbaar beroep! :)
Verder wil ik jullie toch nog een klein beetje jaloers maken, want ik heb namelijk een aantal tripjes gepland. Ik hoor jullie weer denken. ‘Die Nienke, het lijkt wel een vakantie!’ Jup, ik moet toegeven..
Het is ook net een vakantie!
28 november t/m 3 december ga ik een weekje naar Yogjakarta, om net voor mijn verjaardag weer terug te komen in Surabaya!
En 24 december t/m 4januari ga ik gezellig de feestdagen doorbrengen op Bali!
De tijd zal die maand wel vliegen, want ik ben alweer op de helft..
Vanaf vandaag is het niet meer optellen, maar aftellen zou mama zeggen! Jippie ..:)
Nog steeds bedankt voor al jullie leuke berichtjes! Ik vind het echt heel leuk om deze allemaal te lezen. Tot snel, xx Nienke
Het is ook net een vakantie!
En 24 december t/m 4januari ga ik gezellig de feestdagen doorbrengen op Bali!
De tijd zal die maand wel vliegen, want ik ben alweer op de helft..
21 November 2011 - 16:41
Emma:
hi zus
oeee wat leuk om weer wat van je te lezen:)
en wat schrijf je weer leuk!
ik weet wel een ding zeker..
de zorg is niks voor mij
Genieten daar he!
dikke kus je kleine zusje -
21 November 2011 - 16:45
Ineke De Waal:
Ja die ellende daar zet je weer even met 2 benen op de grond. Wel goed om te zien hoe armoedig en primitief ze daar leven en denken. Nog veel plezier op je tripjes en tot je volgende verslag. Groetjes vanuit het zeer mistige Hedel -
21 November 2011 - 16:46
Je Ma:
Een reis om nooit te vergeten,zeggen ze vaak en meestal word bedoeld hoe prachtig dat het was. Je maakt ook onvergetelijke dingen mee,maar niet allemaal even prachtig. Wel een geweldige ervaring. Wees trots op jezelf want wij zijn het ook.
dikke kus van je ma -
21 November 2011 - 17:16
Jeannette En Fam..:
Hallo Nienke,
Wat leuk om je verhaal over de thuiszorg te lezen. Heel erg indrukwekkend hoe de mensen daar leven. Wat hebben wij het hier dan ontzettend goed! Wat zal jij veel leren daar! Verder heel veel plezier en geniet van je tripjes!
Groetjes en een dikke kus,
uit de steeg :P -
21 November 2011 - 17:28
Gysjeanjiel&tooske:
We hebben met zn alle weer genoten van je verhaal! Als je zulke dingen met eigen ogen ziet weet je weer hoe goed we het in Nederland hebben!
liefs van ons xxx -
21 November 2011 - 18:29
Marcel:
Schatje,
Deze unieke kans brengt wat g\heftige dingen met zich mee, maar het is toch mooi dat je er zo een steentje bij kan dragen.
Zet hem op Nien!
Geniet er nog maar met volle teugen van, want die 50 dagen zullen vast sneller om zijn dan dat je denkt ;)
Oempah loempa,
Marcel -
22 November 2011 - 12:46
Manon:
Hoi schatje, wat 'leuk' en interessant weer om te lezen! En nu is het idd aftellen, bijna kunnen we weer lekker gaan stappen!
Komend weekend mail ik je weer 'n update van 't Hollandse leven :)
Dikke kus! -
22 November 2011 - 14:33
Opa En Oma:
Net je verhaal gelezen,tijdens de koffie.
We kunnen het moeilijk bevatten dat jij daar nu in die krottenwijken werkt.
Wat zijn wij trots op onze kleindochter!!!
Doe je best en geniet nog een poosje.
Wij kijken naar je uit.
Een knuffel van Opa en Oma.
22 November 2011 - 19:41
Drikie:
Hoi Nienke
Wat maak jij een hoop mee zeg, ik ben wel een beetje jaloers op je. Maar geniet ervan en denk maar dat je met al deze ervaringen in je hoofd jezelf goed kunt inleven in situaties die je in je beroep nog tegen zult komen. En wij hopen natuurlijk ook als je weer terug bent van jou ervaringen te leren en te genieten als je weer bij ons komt werken. Geniet ervan en ik blijf je wel volgen.
Groetjes Drikie -
22 November 2011 - 19:54
Lisa:
heeeeeeeey nienke
nouw jij bent lekker aardig je laat ons hier achter in het mistige plekje BRAKEL. en zelf ga je lekker vakantie vieren. en wij dachten dat je daar hard ging werken(HIHIHIHIHI) maar ik vond het wel leuk om je verhaal weer eens te lezen XXXX leisje :) -
22 November 2011 - 21:31
John Marjan En Kids:
ha nienke
meid meid wat een dingen maak je mee zeg, ja we zien ze wel op tv al die krotte wijken, maar jij nu alles in het echt.
we zijn blij om te horen dat je van je stage zo mag en kan genieten en dat er een goede herinnering strx achter blijft met vast heel veel foto's.veel suc6 en plezier de komende weken.
liefs uit poederoijen -
22 November 2011 - 22:34
Barbera:
hoi nienke ,weer een ervaring rijker,toch wel wat anders dan het klussen in brakel hoewel.... vandaag ben ik ook bij iemand geweest en aan de buitenkant zie je niet veel maar van binnen was het te vergelijken met de sloppenwijk waar jij geweest bent ,het is hier even zoeken maar soms kom je het tegen ,nou meid je bent weer een ervaring rijker maar gelukkig geen illusie armer als ik je zo hoor, super !!! geniet van je reisjes de komende weken -
23 November 2011 - 16:05
Pim En Betty:
Die mensen weten niet in wat voor luxe leven wij zitten.Je gaat je bijna schamen als je de omstandigheden van sommige mensen beschrijft.Wel een enorme ervaring.Ik vind jouw verhaal indrukwekkend.Blij dat ik hier geboren ben!Hartelijke groeten uit woerkum -
23 November 2011 - 21:05
Nelleke:
hoi nienke wat een mooi stukje heb je geschreven geweldig om zo via jou mee te kijken in indonesie veel plezier op je reisje en wij horen en zien wel weer hoe jij het hebt groeten van uit de elzenstraat -
24 November 2011 - 13:00
Connie Van Veen:
Lieve Nienke,
Onvoorstelbare verschillen zijn er in de wereld. Dan voel ik me wel klein en ver weg, van iets waarvan je weet dat het er wel degelijk is......armoede!
Fijn dat je er je steentje mag bijdragen.
En ook bijzonder om te lezen, iedere keer weer. Je verbaasd je over de dingen die voor ons niet meer kunnen en daar nog steeds orde van de dag zijn...
Wij hebben ons gezin uitgebreid met drie kippen. Ze zitten in een prachtige kippenvilla in de kas te tokken en te kakken. Maar ach, er gaan weer wat minder broodkorstjes en aardappeltjes de kliko in. Wel leuk en gezellig hoor!!
Maar misschien praat ik met 30 graden anders haha...
Nu naar Altena College racen en met Anne naar de ortho in Zaltbommel..
Groetjes van ons zesjes
Ad, Connie, Anne, Jurre, Imke en Melle
25 November 2011 - 18:48
Aria :
Wat een prachtige verhalen schrijf je toch Nien , en wat kunnen wij dan zeuren over niks , wat hebben wij het hier dan goed , nog even een beroepsvraag ? Hoe gaat het met de borstvoeding daar . Het schiet al aardig op en je hebt nog een paar mooie weken in het vooruitzicht ,fijne verjaardag sint en kerst daar lekker in de zon . liefs van ons -
30 November 2011 - 16:09
Leisje :
heeeey Nienke ...
ik mis je echt DUS kom snel weer terug..
ik heb gisteren van mijn vader een heele groote triebune- kast met glaze ruiten gehad voor mijn schildpadden beeltjes.. leuk he!
nouw nu moet ik eten anders word mijn moeder boos dus doei xxxx (we eten spruitjes bhabhabhabhabhabhabha :) xxx leisje -
04 December 2011 - 12:32
John Marjan En Kids:
ha lieverd
VAN HARTE GEFELICITEERD met je verjaardag, maak er een leuke dag van ook al ben je daar zonder al de mensen die je liefs zijn. we denken aan je en wensen je een fijne tijd en jullie als groepje veel sterkte nu jullie afgelopen week zulk slecht bericht moesten ontvangen over jullie stage begeleider/ster. veel sterkte
liefs van ons uit poederoijen -
04 December 2011 - 12:33
A,J.N En T:
Hoi Nienke,
Het is weer een super mooi verslag ,wel heftig hoor!
Maar nu even wat anders, als het goed is ben je vandaag jarig daarom van harte gefeliciteerd en geniet ervan.
Veel liefs van Arie, Jenny Nico en Thijs -
04 December 2011 - 12:34
Pim En Betty:
Vandaag ben je jarig!van harte gefeliciteerd!Dat maak je toch maar mee 21 worden in Indonesie.We denken aan je gaan straks in Brakel sinterklaas vieren en drinken met z,n allen een glas op jou!Groeten en 3 dikke kussen uit Woerkum. -
04 December 2011 - 14:11
Ineke De Waal:
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Weinig nederlanders die in Indonesie dr verjaardag vieren.
Groetjes uit Hedel -
04 December 2011 - 17:22
Carola:
He gefeliciteerd( 21 prachtige leeftijd0. in het verre indonesie Heb net tegen je moeder gezegd via FACEB dat ze maar via skype moet borrelen met je. Hou je taai nog even en geniet op bali
Gr carola veenis