Hobbel de bobbel op weg naar de grote knobbel! - Reisverslag uit Surabaya, Indonesië van Nienke Veen - WaarBenJij.nu Hobbel de bobbel op weg naar de grote knobbel! - Reisverslag uit Surabaya, Indonesië van Nienke Veen - WaarBenJij.nu

Hobbel de bobbel op weg naar de grote knobbel!

Door: Nienke van Veen

Blijf op de hoogte en volg Nienke

13 November 2011 | Indonesië, Surabaya

Ja hoor, het is alweer tijd voor een nieuw verslagje. Ik ben namelijk een nieuw avontuurtje en een onwijs toffe ervaring rijker!

Van de week hebben we onze laatste ´ziekenhuisweek´ afgesloten. Tenminste dat is de planning, maar je weet het maar nooit met die Indonesiërs hier. Het onderwerp voor onze laatste week was ´management in de zorg´. In het kader van dit hebben we wat studenten op verschillende afdelingen leren kennen, een patiëntenbespreking bij mogen wonen en een patiënten ontslag gezien. Nog wat beentjes in de kreukels op orthopedie, wat enge longziektes van dichtbij mogen bekijken en vooral veel geduld moeten hebben voor de wel 80 ‘cheese’-momentjes op de foto.

Maar waarom ik eigenlijk dit verslagje schrijf, is om jullie even jaloers te maken met het feit dat wij de Bromo hebben bezocht. De wát?, hoor ik jullie denken.. De Bromo is de bekendste vulkaan op Java. De vulkaan is om precies te zijn 2392 meter hoog en nog steeds actief. Deze ligt in een enorme zandvlakte van 8 bij 11 kilometer met nog twee inactieve vulkanen. De Bromo is in 2004 nog plotseling uitgebarsten. Deze vulkaan is een enorme toeristentrekpleister en ook de lokale bevolking komt hier graag van de zonsopkomst genieten. Dus wij hebben de hele week al zitten duimen dat het dit weekend mooi weer zou worden.

Zaterdagochtend rond een uur of 12 zijn we vertrokken richting het Tengger gebergte waar de Bromo te bewonderen valt. Na een reispilletje achter m’n kiezen, m’n tas in de auto en hoppa 4 uur lang slingerend in de auto. We kregen een chauffeur mee van de Airlangga Universiteit waar wij netjes op gepast hebben. Kamertje, eten, benzine en rijgeld voor de beste man betaald. Aangekomen boven op de berg een mooi verblijfje voor een halve nacht opgezocht. Maar koud dat het al was, brrr.. Na een dikke bromo wollen wintermuts en wanten te hebben gescoord zijn we maar in ons bedje gedoken, want ’s nachts om half 4 zouden we wakker gemaakt worden. Met die gedachten heb ik niet zoveel geslapen. Al helemaal niet toen het rond een uur of half12 begon te regenen.. NEEEE, dacht ik nog. Dus heb een potje extreem liggen duimen in m’n bedje. Gelukkig, rond een uur of 2 werd het droog.

‘*Knok-Knok* Goodmorning, this is your wake-up call!’ GOODMORNING? Goodnight zul je bedoelen.. We hebben ons snel in onze kleren gehesen (lees: Sokken, spijkerbroek, hempje, shirtje, shirt met lange mouwen, trui, shawl, muts en wanten) want het is hier KOUD! Onze Jeep stond al klaar om de berg op te sjeesen. Na zo’n 10minuutjes in de jeep moesten we verder lopen. Je kon geen hand voor ogen zien en er lagen zó veel stenen dat we het na zo’n 10meter al opgaven. Gelukkig staan er heel veel paardjes en voor een paar euro willen die beestjes je wel boven brengen. Alleen hebben we één probleem, Nienke durft niet op een paard! Niet aanstellen, gewoon doen anders moet je lopen.. Oke, in the pocket! Overwinning 1: Nienke op een paard!

Laatste stukje moesten we wel klimmen, want het paard kon helaas geen traplopen. Ik weet niet of het aan m’n slechte conditie lag of aan de ijle lucht, maar vond dat laatste klimmetje nog niet zo makkelijk. Bij de top aangekomen, konden we eindelijk genieten. Het was een heel klein beetje bewolkt, maar dat hindert niets! Zo ontzettend gaaf.. De zon die van achter de bergen opkomt, oranje gloed. Dikke mutsen op, vele fotocamera flitsen, en dan rechts van je de vulkanen. Echt gewoon geweldig! Toen de zon zo’n beetje was gekomen, was dat voor veel Aziaten niet meer zo interessant, vanaf toen werden wij de attractie. ‘Mister, can I take a picture with you?’ Ze kennen hier het verschil helaas nog niet tussen vrouwelijk en mannelijk. Dus ik luister tegenwoordig overal naar. Na al die Aziaten blij gemaakt te hebben met een foto met een paar blanken met dikke mutsen op en een knalroze trui en het uitzicht op de vulkaan konden we na zo’n 1,5uur weer naar beneden.

Aangekomen bij de Jeep, waren we voldaan. Maar huh, die Jeep reed niet terug naar ons hotel? Ons avontuur zat er nog helemaal niet op. Hij reed zo de zandvlakte op recht naar de vulkanen toe. Amazing! Na heel wat foto’s gemaakt te hebben voor het thuisfront en voor de herinneringen, hebben we ons aan de volgende klim gewaagd. De vulkaan op! Ik wilde dit keer wel lopen, zonder paardje. Maar ik ben nou eenmaal niet zo sportief, dus heb halverwege weer bij het paardje gezworen. Bovenaan hebben nog een leuk offertje gekocht, om deze met een wens in de vulkaan te gooien. Na een lange, smalle en enge trap stond ik dan eindelijk op de beruchte Bromo Vulkaan! Jeetje, wat ontzettend vet! De rook die omhoog komt, het zwartige zand, de enorme diepte, het zwarte gat. Alleen jammer van de menigte mensen op zo´n smal randje. Ik draaide me om en kreeg spontaan knikkende knietjes bij het uitzicht naar beneden. Shit, toch wel erg hoog! Ben maar op mn kont gaan zitten op de halve meter los zand, waaruit de rand van de krater bestond. Nadat Carla een klein slippertje maakte, had ik het helemaal niet meer. Durfde niet meer op te staan en wilde alleen nog maar naar beneden. Helaas gaat ´m dat niet worden, als je alleen nog maar op je kont durf te blijven zitten. Maar daar was overwinning 2: Niet nadenken, gewoon doen! Opstaan en gaan! Ohyeah, alweer in tha pocket! De Bromo Vulkaan beklimmen kan ik ook wegstreven van m’n ‘try before you die-lijstje’.. Weet alleen dat ik me niet snel nog een keer daaraan waag!

Om ongeveer 8uur kwamen we terug bij het hotel en werden we verblijd met een lekker amerikaans ontbijtje. Toast, aardbeienjam, gebakken eitje, kopje thee en watermeloen. Yummie, Yummie. Dat ging er wel in. Na onze spullen gepakt te hebben zijn we weer terug naar Surabaya gereden..

Zo, je kunt wel zeggen dat ik weer een avontuur rijker ben. En dat is precies de reden waarom ik naar Indonesië wilde. Cultuur ontdekken, mezelf ontdekken en mezelf overtreffen.
Ik zeg.. Check, Check, Dubbelcheck! Hoe dan ook, een ervaring rijker!

• 13 November 2011 - 15:22

Marcel:

Schatje,

Wat een kicke ervaring en haha wat een leuk verhaal met toepasselijke titel ;) Indonesië is het land van de diversiteit, dat merk je wel. Van oerwoud tot aan hoogvlaktes en vulkanen, erg bijzonder :)

Je maakt er een super tijd van Nien, een ervaring om nooit meer te vergeten. Geniet er van!

Tot snel sprekens,

Marcel

• 13 November 2011 - 15:25

Asyraf:

nice piece of writing!

• 13 November 2011 - 17:10

Jaloerse Ouders:

Kei,kicken man!
    Weer een ervaring in the pocket!
    Super leuke foto's en gaaf verhaal.

kus Ma,Pa xx

• 13 November 2011 - 17:12

Zusjelief:

woehoeeee who runs the world? NIENKE!

rock the world siss :)

xxxxxxxxxxxxxxxxx

• 13 November 2011 - 21:07

John Marjan En Kids:

hoi nienke

weer een week voorbij en wat voor week, super als we je verhaal zo lezen.
    we hadden het verhaal al een beetje van je pa gehoord van morgen bij de koffie.super hoor en ook de foto's.suc6 de komende week en genietse van alles. liefs van ons alle 5.

• 14 November 2011 - 11:06

Melle:

Nien!

Wat een verhaal weer, ik zit op mn stoel van 'waaauww, neee, echhtt?!?'

Ik vind jou een vet coole heldin.

Deze ervaring neemt niemand je meer af!

Veel plezier nog en blijf vooral veel schrijven want dat kan je hartstikke goed!

x Melle

• 14 November 2011 - 11:58

Jeannette En Fam:

Hoi nienke, wat prachtig om de foto`s te zien.Je maakt ons echt jaloers,maar daar hadden we al eerder last van.Je verlegd je grenzen wel zeg! Als je terug bent hoef je hier niet meer te zeggen... ik durf dat niet, want dan krijg je natuurlijk gelijk te horen, niets mee te maken in indonesie deed je alles.Ik had je graag op het paard willen zien zitten.We kunnen in Nederland nu best een keer een leuk ritje gaan maken.Veel plezier en wij kijken weer uit naar het volgende verslag.kusjes en de groetjes van ons allemaal.

• 14 November 2011 - 15:38

Mannie:

wat een stoere meid bent jij dat je zoveel angsten van je zelf overwint. haha. ALs je terug bent verdien je een lekker bord manke pasta

• 14 November 2011 - 17:14

Ineke De Waal:

Wat een avontuur. Ik ben al blij dat ik dit op de foto zie.Ik durf niet omhoog en niet op een paard. Knap dat je dat toch gedaan hebt. Nog veel plezier met alles wat nog komt. Peter vraagt zich af of ze daar ook een ambulance kennen.
    Groetjes uit Hedel

• 15 November 2011 - 10:28

Jeannine:

SUPER!!!!!!!

• 15 November 2011 - 16:55

Lisa:

heey nienke
    ik heb gehood dat je het paard van sinter klaas hebt gezien en nu heb ik een vraag ??? die aleen jij kan beantwoorden!!!
    nouw hier is de vraag? poept die poep of pepernoten?
    xxx LEISJE

• 15 November 2011 - 22:11

Manon:

Haha wat n leuke titel! En leuk o mte lezen dat het een goed weekend was, jammer dat je er geen filmpje van je karaoke bij hebt gezet ;) Kheb 'm geshared op facebook, iedereen moet weten hoe stoer jij bent :) en zoals Mel zegt, blijf schrijven want je schrijft zo leuk!!

Spreek je snel, knuffel uit koud Tilburg!

• 18 November 2011 - 08:40

Connie Van Veen:

Lieve Nienke,

Zo, weer eens even op de bank gezeten......Nu met een goede reden !!

Omdat ik snip verkouden ben, en natuurlijk om jouw reisverslag te lezen.

Wat een groot avontuur weer. En knap van je dat je toch volgehouden hebt (gedeeltelijk) op de rug van het paard. Dat doe ik je niet na...ahum....
    Maar nog enger zou het zijn op de rand van een vulkaan....aaargh. Maar dat durf jij gewoon !!

De verjaardag van Melle was erg gezellig. Hij voelt zich al echt zeven. Na een nacht matig geslapen te hebben, was hij natuurlijk al vroeg uit de veren. Hij heeft ervan genoten! Zondag koffie gedronken met de fam. van Veen bij ons. Waar we weer lekker bijgekletst en geborreld hebben....

Nu een dikke mist buiten, kan nog net de dijk zien.... Echt herfstweer !!

Nou Nienke, we houden je avonturen in de gaten......om niks te missen.

Liefs uit Poederoijen

Ad, Connie, Anne, Jurre, Imke, Melle

• 20 November 2011 - 12:24

Nelleke:

Woh geweldig wat een gave foto's ga deze zomer toch ook maar naar de vulkaan op Tenerife kijken groetjes